ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ

Το εντυπωσιακό Ενετικό Κάστρο: Το σημαντικότερο αξιοθέατο του νησιού είναι το Ενετικό Κάστρο στη Χώρα. Χτίστηκε από την οικογένεια των Κουερίνι τον 13o αιώνα και καταλαμβάνει έκταση 4.000 τετραγωνικών μέτρων. Αρχιτεκτονικά ανήκει στον τύπο οχυρωμένου οικισμού, στον οποίο οι εξωτερικοί τοίχοι των σπιτιών δημιουργούν τείχος με μικρά παράθυρα για πολεμίστρες. Έχει κτιστεί με παραδοσιακή τοπική σκούρα πέτρα κι έχει φοβερή θέα στα δύο φυσικά λιμάνια του νησιού. Τα σπίτια των Κουερίνι είναι χτισμένα γύρω από την είσοδο, στην ανατολική πλευρά. Είναι διώροφα και κατοικούνταν μέχρι και το 1956. Μέσα στο Κάστρο υπάρχουν δύο εκκλησίες, ο ναός του Αγίου Γεωργίου, η παλαιότερη εκκλησία του νησιού, και ο ναός της Παναγιάς του Κάστρου, που είναι κτισμένος στη θέση του πύργου, πάνω από την πύλη.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αστυπάλαιας στεγάζεται σε μια μικρή ισόγεια αίθουσα που παραχωρήθηκε από το Εκκλησιαστικό Φιλανθρωπικό Ταμείο Αστυπάλαιας, το 1994. Το Μουσείο εγκαινιάστηκε τον Σεπτέμβρη του 1998 και στις συλλογές του περιλαμβάνει ευρήματα από την Προϊστορική έως και την Μεσαιωνική εποχή.

Το Εκκλησιαστικό Μουσείο Αστυπάλαιας στεγάζεται στη Μονή της Παναγιάς Πορταΐτισσας. Ουσιαστικά πρόκειται για μια αίθουσα στο πίσω μέρος της εκκλησίας όπου εκτίθενται διάφορα εκκλησιαστικά κειμήλια, όπως ένας ξύλινος επιτάφιος του 17ου αιώνα και μια εικόνα του Χριστού, του 15ου αιώνα.

Στη νότια μεριά της Χώρας, στην περιοχή Κυλίνδρα, έχει βρεθεί το μοναδικό στον κόσμο βρεφικό νεκροταφείο, μεγάλης έκτασης, όπου μέχρι και σήμερα ανακαλύφθηκαν περίπου 3000 εγχυτρισμοί. Χρονολογείται από τη Γεωμετρική περίοδο και χρησιμοποιήθηκε μέχρι την Ελληνιστική εποχή και εκεί θαύονταν νεογνά από διάφορες περιοχές της Μεσογείου. Στο χώρο βρέθηκαν εκατοντάδες βρέφη, ενταφιασμένα μέσα σε πήλινα αγγεία, με εξαιρετικό αρχαιολογικό και ανθρωπολογικό ενδιαφέρον. Υπάρχουν αρκετές θεωρίες σχετικά με το πώς προέκυψε αυτός ο ταφικός χώρος. Οι δύο επικρατέστερες είναι είτε ότι πρόκειται για μια πιθανή προσφορά στους θεούς, οι γονείς προσέφεραν τα νεκρά μωρά τους στις θεότητες του τοκετού Αρτέμιδα Λοχία και Ειλείθυια για να τους τα στείλει γερά στην επόμενη γέννα είτε ότι οι θάνατοι προήλθαν από φυσικά αίτια κατά την διάρκεια του τοκετού.

Ανακάλυψε τα μυστικά του Κάστρου του Αγίου Ιωάννη: Στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού, σε απόσταση 12 χιλιομέτρων από τη Χώρα, βρίσκεται το Κάστρο του Αγίου Ιωάννη. Είναι χτισμένο απέναντι από το ομώνυμο μοναστήρι και πρόκειται για ένα φυσικό οχυρό με μυστική είσοδο και πέρασμα στο διπλανό λόφο. Σύμφωνα με την παράδοση το Κάστρο ήταν απόρθητο, κι αποτελούσε καταφύγιο των κατοίκων από επιδρομές πειρατών. Σήμερα σώζονται ερείπια οικοδομών και μια στέρνα. Η πρόσβαση για να φτάσει κανείς στο Κάστρο είναι δύσκολη.

το Μνημείο του Γάλλου ναυάρχου Μπιγκόν, στο Σχοινώντα

Μην ξεχάσετε να επισκεφτείτε έναν από τους παραδοσιακούς Μύλους, στην κεντρική πλατεία.

η Ναρκίσσειος Δημοτική Βιβλιοθήκη

το Σεράι, έναν τετραόροφο τετράγωνο πύργο, περιμέτρου 18 μέτρων στο εσωτερικό του κάστρου.

το Καστελλάνο, ένα μικρό φρούριο που χτίστηκε από τους Ιταλούς το 1912

το ψηφιδωτό δάπεδο της Βασιλικής Καρέκλι, στον Σχοινώντα

τα λείψανα παλαιοχριστιανικής Βασιλικής του 5ου αιώνα, με πολύ αξιόλογα ψηφιδωτά, στη Μαλτεζάνα.